Artiklar

Snabblån bör inte försämra din ekonomi

Väckarklocka

Det finns olika ord för snabblån som i grund och botten är det samma. Om du känner att du behöver låna 5000 nu, en mindre summa, och få svar om beviljat lån per sms har du ett sms-lån.

Det är många som är villiga att låna ut mindre summor, men man bör se upp för att finna det mest förmånliga lånet just för dig. Kolla upp hur hög räntan är och vilka avgifter tillkommer. Snabblån kan ha en hög ränta om man jämför med andra lån, tänk då på att det är ett lån som oftast betalas tillbaka snabbt också. Det kan vara viktigare att du erbjuds lägre avgift i det här fallet.

För att kunna ta ett lån finns en del krav som du måste uppfylla, det är ingen rättighet att få ett lån. Man måste vara minst 18 år och inte ha betalningsanmärkningar. Du måste även vara skriven i Sverige.

Kreditvärdigheten räknas

Har du en fast inkomst är det troligt att du kan få ett högre lån eller kanske lägre ränta än någon som som inte har lika hög kreditvärdighet. Inkomsten är viktig men det finns olika former av inkomst, pension, studiemedel, sjukpenning, A-kassa till exempel.

Utbetalning av ett mindre lån kommer normalt in på ditt konto efter ett par dagar att det har blivit beviljat. Men det finns också långivare som erbjuder direktutbetalning. Då krävs det att du sänt in din låneansökan, att avtalet är signerat med e-legitimation, att långivaren har samma bank som du och att banken har Trustly integrerat i sitt system.

Hur betalas lånet tillbaka?

Villkoren för återbetalningen av lån skiljer sig från fall till fall. Mindre summor kan betalas av på en månad eller på flera år, allt efter vad det står i avtalet. Ett säkert och bra sätt är autogiro då den rätta summan dras automatiskt på ditt konto. Då är det ingen risk att du missar betalningen en månad.

Att betala tillbaka lånet i förtid brukar inte vara något problem, du betalar hela den återstående av skulden på en gång oberoende av hur många månader som återstår enligt avtalet.

Om du vid någon tidpunkt har problem att betala tillbaka lånet i tid bör du alltid ta kontakt med långivaren. Ofta finns det möjligheter att få en fri månad eller att ändra formen av återbetalningen. Påminnelseavgifter kan vara dyra och en betalningsanmärkning är absolut inte att föredra.